Curtea Constituţională a decis că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională. Astfel, Curtea Constituţională a acceptat excepţiile de neconstituţionalitate ridicate la Legea 187 de senatorul Sergiu Andon, avocatul miliardarului Dan Voiculescu. Sursa: Octavian Cocolos
Este vorba de trei de articole care vizează existenţa instituţiei, iar după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, CNSAS îşi va înceta activitatea.
Votul Curţii a fost în unanimitate pentru acceptarea excepţiilor lui Voiculescu. Curtea a declarat drept neconstituţionale articolele 7, 8 şi 9 din Legea 187, potrivit căreia funcţionează CNSAS. Cele trei articole se referă la înfiinţarea Consiliului, componenta Colegiului şi revocarea membrilor acestuia.
Consecinţa este că imediat după publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial, instituţia va rămâne fără bază legala şi toate actele emise nu vor mai avea putere juridică. Cu alte cuvinte, CNSAS îşi va înceta activitatea.
Potrivit articolului 147 din Constituţie, în termen de 45 de zile Parlamentul ar trebui să modifice legea în aşa fel încât să o pună în concordanţă cu decizia Curţii. Acest lucru ar putea însemna o lege complet nouă, care să aibă aceeaşi finalitate, desfiinţarea instituţiei.
Dinescu: Anihilarea CNSAS era visată de mulţi domni din partide politice
Mircea Dinescu, membru al CNSAS, a susţinut că decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională Legea Ticu, aşa cum era numită Legea de funcţionare a CNSAS, are drept scop desfiinţarea Consiliul Naţional de Sudiere a Arhivelor Securităţii. "Anul acesta avem alegeri. La CNSAS nu mai avem 7.000 de dosare ca la alegerile trecute, ci două milioane. Dacă anumite partide nu au putut desfiinţa CNSAS, iată că s-a găsit judecătorul poporului de a lua această decizie, care a spus despre C