Dezacordurile, pleonasmele si pronuntarea defectuoasa sunt cele mai frecvente greseli de exprimare in audiovizual, potrivit "Raportului asupra calităţii limbii române în audiovizual", prezentat, joi, de membrii Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" şi Consiliul National al Audiovizualului. Insa trendul este pozitiv, comparativ cu raportul precedent din luna octombrie, 2007, spune preşedintele CNA, Răsvan Popescu.
Raportul acoperă perioada 26 noiembrie – 11 decembrie 2007 si pentru realizarea lui au fost monitorizate şase posturi de radio - Radio România Actualităţi, Kiss FM, Europa FM, Pro FM, Radio 21, Radio InfoPro - şi 12 posturi de televiziune - TVR 1, Antena 1, Pro TV, Realitatea TV, Acasă TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, Naţional TV, Antena 3, B1 TV şi OTV.
Realizatorii studiului au vizat in principal, trasmisiunile din prime time, emisiunile de ştiri şi de dezbateri.
Grigore Zanc, membru CNA, a declarat ca intentia institutiei este "sa atragem atentia si sa cream o stare de spirit pentru o mai mare atentie la cum se scrie si vorbeste in audovizual, tinand cont mai ales de impactul pe care l-ar putea avea televiziunile asupra tinerilor prin folosirea limbii corecte". Multe greseli pot fi facute din graba, admite Zanc, dar sunt si multe situatii cand slaba pregatire a celor monitorizati in raport isi spune cuvantul.
CNA va analiza raportul intr-o sedinta viitoare si, pentru cei care vor persevera in a face greseli, vor fi luate in calcul sanctiuni, a precizat presedintele CNA, Rasvan Popescu. "Trendul general este pozitiv, mai ales în cazul posturilor ce au mai fost sancţionate pentru folosirea incorectă a limbii române, iar sanctiunile vor fi mai degraba doar niste somatii publice", a precizat el.
Pentru anul 2008, CNA a semnat deja un nou contract cu Institutul de Lingvistică, în val