Anul electoral 2008 reprezintă o oportunitate uriaşă pentru think-tankurile americane Seismul economic care a lovit SUA în ultimele luni nu a afectat şi think-tankurile americane, care
Anul electoral 2008 reprezintă o oportunitate uriaşă pentru think-tankurile americane
Seismul economic care a lovit SUA în ultimele luni nu a afectat şi think-tankurile americane, care cunosc o dezvoltare deosebită, printre cauze fiind şi alegerile prezidenţiale americane din acest an. Fiecare candidat important se sprijină pe aceste grupuri de studiu, formate din cele mai luminate minţi din mediul academic de peste Ocean.
Institutele de cercetări politice din SUA cunosc în ultima perioadă o creştere impresionantă a veniturilor şi a fondurilor disponibile pentru cercetare.
Imaginea actuală se află într-o opoziţie totală cu situaţia din urmă cu doar 3-4 ani, când presa vorbea chiar despre cea mai neagră perioadă a think-tankurilor, din punct de vedere financiar. Bugetele acestor institute, fie că sunt liberale, conservatoare sau bipartizane, se hrănesc, în primul rând, din filantropia şi donaţiile familiilor puternice, informează New York Times.
Sedii noi
Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un institut de cercetare aflat în pragul falimentului în urmă cu şapte ani, a achiziţionat un teren ce valorează 33 milioane de dolari, în centrul New Yorkului, pe care urmează să se construiască noul sediu.
Consiliul pentru Relaţii Externe îşi extinde, la rândul său, birourile din Washington, după ce a cumpărat o clădire pe strada F, una dintre cele mai scumpe artere din capitala SUA. Institutul American pentru Pace îşi construieşte un nou sediu, pentru care va plăti aproximativ 180 milioane de dolari.
Totodată, Institutul Brookings, al cărui buget a crescut cu peste 50% în ultimii doi ani, tocmai a plătit 18 milioane de dolari p