Banca Transilvania (TLV), cea mai mare banca locala care nu se afla in proprietatea unui mare grup financiar, a obtinut anul trecut un profit net de 340 mil. lei (102 mil. euro), de 2,8 ori mai mare decat cel inregistrat in 2006.
Potrivit rezultatelor financiare preliminare, din profitul brut de 403,7 mil. lei (120 mil. euro), 173,5 mil. lei (52 mil. euro) reprezinta castigul obtinut din vanzarea BT Asigurari catre grupul francez Groupama, o tranzactie de 90 mil. euro.
Profitul operational, de peste 230 mil. lei (68,8 mil. euro), a depasit cu 44% nivelul bugetat.
"Al doilea semestru (din 2007 - n.red.) a fost mai bun decat primul si vrem sa continuam strategia de dezvoltare si crestere a profitului si in 2008. Pornim acest an de pe baze solide, in ceea ce priveste rezultatele financiare, portofoliul de clienti, capitalul si resursele", a declarat Robert Rekkers, directorul general (CEO) al bancii.
El sustine ca turbulentele din sectorul financiar international nu afecteaza activitatea bancii si ca aceasta dispune de resurse financiare suficiente pentru a-si continua politica de crestere.
Activele totale ale bancii au crescut anul trecut cu 71%, la 13,8 mld. lei (3,84 mld. euro), iar capitalurile proprii au inregistrat un avans de 54%, pana la 1,48 mld. lei (410 mil. euro). Pe baza activelor, Banca Transilvania ocupa la sfarsitul anului trecut locul al patrulea in sistemul bancar.
"Turbulentele internationale afecteaza sectorul financiar european, dar nu am vazut o influenta semnificativa in Romania. Noi avem o politica prudenta si nu ma tem ca vom avea probleme. Am luat unele masuri la nivelul creditarii persoanelor fizice si a IMM-urilor, in sensul in care suntem mai prudenti la termenii de aprobare a creditelor in euro si ne luam o marja de siguranta mai mare, dar nu am majorat costurile de creditare". La sfarsitul anului tre