Datele Eurobarometrului realizat în toamna anului 2007 arată că România se află printre ţările din UE care are unul dintre cele mai scăzute scoruri la capitolul încredere în justiţie, în guvern şi parlament.
La fel ca Bulgaria şi Letonia Potrivit Raportului Naţional al Eurobarometrului realizat în toamna anului 2007 şi dat publicităţii ieri de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, încrederea în justiţie a românilor a rămas, în decursul anului 2007, la acelaşi nivel, de 26%. „Este un scor cu care intrăm în grupa ţărilor cu minimă încredere în justiţie din cadrul UE“, se arată în studiu. Potrivit datelor analizate de profesorul Dumitru Sandu, editorul Eurobarometrului, în toamna anului 2007, circa un sfert din români (26%) declarau că au încredere în justiţie, pondere egală cu cea din toamna anului 2006. În 2005 şi la începutul anului 2006, scorul de încredere în justiţie era mai mare, de 34-35%. Procentul celor care au încredere în justiţie situează România aproximativ la jumătatea nivelului mediu de încredere din UE, alături de alte state precum Bulgaria, Macedonia, Croaţia, Lituania, Letonia, Slovenia şi Slovacia. Justiţia este percepută predominant negativ şi în ţări mai dezvoltate precum Cehia, Polonia, Portugalia şi Italia, în timp ce nivelul maxim de încredere în justiţie este perceput în cadrul grupei de ţări dezvoltate – Austria, Olanda, Danemarca şi Finlanda. La nivelul acestor ţări, ponderea de populaţie care declară că are încredere în justiţie este între două treimi şi 85%.
Tinerii au mai multă încredere în justiţie Potrivit rezultatelor studiului, în cadrul societăţii româneşti, tinerii, indiferent de mediul rezidenţial, tind să aibă mai multă încredere în sistemul juridic, în timp ce declinul dramatic de încredere în justiţie se produce la populaţia vârstnică, din mediul urban în special. Cea mai mare încredere în justiţie în România este