Doar 50% dintre romani au acces la apa potabila, in timp ce 60% din apele uzate s-au deversat in apele de suprafata sau nu au fost eficicient epurate. Pierderile pe retea sunt de 20% pana la 40%. In acelasi timp, numai 5% din populatia din mediul rural be
Proiectele de mediu ar putea deschide o piata de circa 30 de miliarde de euro in urmatorii 15 ani, insa neimplicarea sistemului bancar si lipsa parteneriatelor in sistem public-privat diminueaza puternic dezvoltarea acestui sector.
Aderarea la Uniunea Europeana obliga Romania sa respecte anumite standarde. Unii le numesc de mediu, altii de civilizatie. In timp ce doar circa 50% dintre romani au acces la apa curenta si canalizare, media UE este de 70%, care urca pana la 90% in cazul statelor vestice dezvoltate.
Necesarul investitional, numai pe capitolul "apa si canalizare", este estimat la circa 15 miliarde de euro in urmatorii 9-10 ani, in timp ce fondurile europene vor aloca circa 3,8 miliarde de euro, si asta numai daca banii pot fi asimilati cu proiecte viabile. Este nevoie de investitii totale de 9 miliarde de euro numai pentru a ne conforma normelor UE in acelasi interval de timp.
"Exista o definitie neconventionala care spune ca civilizatia se constata printr-o simpla rasucire de robinet: daca apa curge, atunci inseamna ca civilizatia exista. Daca acceptam aceasta cerinta minimala, ne va fi mai usor sa actionam in numele unui interes comun care transcende emotiile ciclurilor electorale si se concentreaza pe tendinte mai mult decat pe eveniment. Daca dorim sa fim siguri ca apa va curge si maine si poimaine, atunci trebuie sa invatam sa gandim pe termen lung", a declarat Calin Georgescu, director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD).
Georgescu este coordonatorul redactarii Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei, docume