Constitutia Romaniei - articolul 74 - le permite cetatenilor sa demareze o initiativa legislativa pe marginea taxei de prima inmatriculare, care ar putea duce la eliminarea acesteia. E nevoie de 100.000 de semnaturi si de votarea initiativei in Parlament. Varianta explicata de juristi este viabila intrucit taxa de inmatriculare auto a devenit o taxa de mediu, iar prin actul normativ aferent s-au abrogat prevederile referitoare care ii conferea caracter fiscal.
Constitutia limiteaza dreptul cetatenilor la initiativa legislativa in cazul problemelor fiscale, al celor cu caracter international, amnistiei si gratierii. Totodata, Constitutia stabileste ca initiativa legislativa trebuie sa adune semnaturile a cel putin 100.000 de cetateni, care sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii. O alta conditie este ca initiativa sa intruneasca cel putin 5.000 de semnaturi din fiecare dintre aceste judete, inclusiv municipiul Bucuresti.
Odata aceste semnaturi strinse, propunerea legislativa care face obiectul initiativei se publica gratuit in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Urmeaza inregistrarea propunerii legislative la Camera competenta a Parlamentului, in termen de cel mult 6 luni de la data publicarii acesteia, si verificari la Curtea Constitutionala.
Dupa ce intra in procesul legislativ, initiativa va fi supusa, in cele din urma, votului parlamentarilor. Daca votul este favorabil, merge la promulgarea de catre Presedintie.
Constitutia Romaniei - articolul 74 - le permite cetatenilor sa demareze o initiativa legislativa pe marginea taxei de prima inmatriculare, care ar putea duce la eliminarea acesteia. E nevoie de 100.000 de semnaturi si de votarea initiativei in Parlament. Varianta explicata de juristi este viabila intrucit taxa de inmatriculare auto a devenit o taxa de mediu, iar prin actul normativ aferent s-au abro