Mai mult de jumătate dintre români ar dori ca primul-ministru să fie ales direct de către cetăţeni, şi nu desemnat de preşedinte, iar parlamentarii să fie selectaţi prin vot uninominal, numărul actual de parlamentari fiind considerat în acelaşi timp prea mare de către majoritatea electorilor.
Concluziile rezultă dintr-un studiu privind mecanismele de generare şi formele de manifestare a culturii civice în România, realizat de Institutul Metro Media Transilvania pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale, în perioada 2-20 decembrie 2007.
Studiul a fost realizat pe baza unei anchete sociologice la nivelul a 1.211 adulţi din 116 localităţi urbane şi rurale.
Întrebaţi cum ar trebui să se desfăşoare alegerile în cadrul instituţiilor publice centrale, 88% dintre români consideră că votul direct acordat de către cetăţeni este cea mai potrivită metodă electivă în privinţa preşedintelui, iar 60% l-ar dori ales pe primul-ministru direct de către cetăţeni. Un număr reprezentând 18% dintre respondenţi consideră că ar fi mai bine ca premierul să fie numit tot de către preşedinte, iar 14% opinează spre alegere în urma unui vot în Parlament.
Parlamentarii ar trebui să fie aleşi prin vot uninominal, în opinia a 62% dintre români, în timp ce 27% consideră că ar trebui aleşi ca până în prezent, pe liste de partid.
În privinţa Preşedinţiei, principalele atribuţii precizate de către populaţie sunt conducerea ţării (15%) şi reprezentarea externă a statului (11%). Guvernul, în opinia respondenţilor, ar trebui în primul rând să conducă ţara (12%) şi să formuleze sau să propună legi(9%).
Parlamentul are ca principală atribuţie activitatea legislativă, adoptarea de legi, atribuţie menţionată de 36% dintre cei intervievaţi.
În privinţa structurii Parlamentului, uni sau bicameral, părerile se distribuie de o manieră relativ echilibrată, 35% opinând spre