Dacă, în urmă cu un deceniu, HBO se lupta cu „piraţii“ decodoarelor, acum, postul are alţi „inamici“: internetul şi DVD-urile contrafăcute.
Acum 10 ani, o nouă „industrie“ se profila în România. Postul internaţional HBO, specializat în filme de ultimă oră, se lansa şi pe piaţa locală. Cum abonamentul era (ca şi astăzi) separat de cel pentru cablu, iar postul era codat, oportuniştii pricepuţi în ale electronicii au găsit o nişă pentru a scoate bani: comerţul cu decodoare artizanale. Evoluţia tehnologiei, dar şi pedepsele severe pentru piratarea postului au scăzut în ultimii ani rata de „ilegalişti“. Au apărut alţi concurenţi, la fel de „gri“: internetul, programele DC++ şi DVD-urile contrafăcute.
HBO a împlinit în ianuarie 10 ani şi jumătate de milion de abonaţi.
Opt piraţi la un abonat
Totul a început în 1998, la Cluj, pentru că „la vremea respectivă era capitala cablului“, explică Diana Jawad, primul director de marketing şi de vânzări al HBO. Odată cu lansarea postului a apărut şi ghidul HBO, care conţinea programele ce urmau să fie difuzate pe parcursul unei luni, România fiind singura ţară în care acesta a fost introdus.
La puţin timp după lansarea HBO au apărut „piraţii“. Era de-ajuns ca un singur locatar să plătească abonamentul de 4 dolari pentru ca toţi vecinii să beneficieze de programele postului aproape gratis. Singurul dispozitiv de care aveau nevoie pentru receptarea semnalului era un decodor, care costa 100.000 de lei vechi. Când semnalul a devenit din ce în ce mai greu de codificat, şi preţurile la decodoare au început să crească. Aparatele se vindeau la colţul străzii, în piaţă şi chiar în magazinele de piese electronice.
O statistică oficială a HBO arată că, până în 2002, raportul dintre abonaţii legali şi piraţi era de 1 la 8!
Noul scor legal-ilegal: 1-2 @N_P