Plecaţi în străinătate pentru a face un ban în plus sau, pur şi simplu, săraci lipiţi - acesta este profilul părinţilor doljeni care îşi abandonează copiii. Indiferent de motivul pentru care sunt îndepărtaţi de cei care le-au dat viaţă, numărul copiilor care se află în această situaţie creşte îngrijorător.
Iarna 2007 s-a dovedit extrem de grea pentru sute de doljeni, care şi-au abandonat copiii, unii dintre ei abia născuţi. Fenomenul, care ia amploare, i-a speriat chiar şi pe specialiştii de la Protecţia Copilului, care nu mai ştiu cum să facă faţă tuturor solicitărilor. Dacă abandonurile vor creşte în acelaşi ritm, în opinia şefului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, Florin Stancu, va fi nevoie de o suplimentare a asistenţilor maternali. Motivele pentru care micuţii au fost uitaţi de cei care le-au dat viaţă sunt însă multiple, cel mai grav fiind în continuare sărăcia. În timp ce părinţii îi lasă pe la rude sau prin spitale, cei mici trec prin drame psihice, pe care o parte cu greu reuşesc să le depăşească. Numai în maternităţi, în ultimele luni ale lui 2007, au fost abandonaţi opt nou-născuţi. Opt părinţi au refuzat pur şi simplu să-şi ia acasă copiii cărora le-au dat viaţă, lăsându-i la mila medicilor şi a statului. Sunt săraci lipiţi pământului - aşa au argumentat abandonul atunci când cadrele medicale au încercat să-i facă să se răzgândească.
Banii lasă copiii fără părinţi Situaţia este alarmantă şi în cazul părinţilor care au plecat la muncă în străinătate, lăsându-şi copiii acasă, în grija rudelor. Oficial, în această situaţie se află aproape 1.200 de micuţi. Spunem oficial, pentru că doar părinţii acestora au plecat cu contracte legale, în cazul lor ţinându-se o evidenţă strictă. Din experienţa specialiştilor DGASPC Dolj, numărul copiilor care cresc departe de părinţi este mai mare, foarte mulţi pl