Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) investighează activitatea a 14 companii implicate în criza americană a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc. Cele 14 corporaţii sunt
Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) investighează activitatea a 14 companii implicate în criza americană a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
Cele 14 corporaţii sunt anchetate pentru a se stabili dacă au fost implicate în fraude contabile şi trafic cu informaţii privilegiate. FBI nu a făcut publice numele companiilor, dar a specificat că printre cele anchetate se numără atât dezvoltatori imobiliari şi creditori subprime, cât şi bănci de investiţii. Autorităţile americane au declarat că frauda ipotecară reprezintă o ameninţare tot mai mare pentru economia naţională.
În anul 2007 au fost înregistrate nu mai puţin de 1.200 de cazuri de astfel de fraude, în comparaţie cu doar 600, în 2006. FBI conduce această anchetă în paralel cu Comisia americană pentru valori mobiliare ("Securities and Exchange Commission - SEC"), care a deschis aproximativ 50 de anchete legate de criza creditelor ipotecare, iar unele dintre anchete se suprapun.
Dovezile sunt complicate
Printre companiile investigate de SEC se numără banca elveţiană UBS şi grupurile financiare americane Morgan Stanley, Merrill Lynch şi Bear Stearns. Însă nicio autoritate nu a specificat dacă aceste companii sunt anchetate şi de FBI. Comisia analizează felul în care companiile au stabilit preţul pentru obligaţiunile al căror suport l-au constituit aceste credite ipotecare cu grad ridicat de risc şi dacă era necesară înştiinţarea din timp a cumpărătorilor despre scăderea preţurilor acestor obligaţiuni.
Pentru această anchetă, SEC a creat o echipă interne specializată de criza creditelor. Oficialii FBI au declarat că investigaţiile sunt încă într-un stadiu incipient şi au adăugat