La Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia va fi expus, începând de săptămâna viitoare, un craniu special, descoperit pe raza localităţ ii Livezile, de lângă Aiud. Sursa: Foto: Mihaela Moraru
Acesta prezintă cea mai mare intervenţie chirurgicală efectuată la nivelul creierului realizată în Epoca Bronzului. Premiera a fost confirmată, în această săptămână, de studiile unei echipe de arheologi scoţieni de la Universitatea din Edinburgh.
Craniul a fost descoperit, la începutul anilor ’70, de Horia Ciugudean, în prezent arheolog la Muzeul Naţional al Unirii din Alba- Iulia şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba-Iulia. În momentul descoperirii, craniul era spart în zeci de fragmente, care au stat câţiva ani depozitate într-o pungă, fără ca arheologul să-şi dea seama că are o piesă deosebită.
Studiul amănunţital scoţienilor
Reconstituirea a însemnat însă o surpriză uriaşă: „Am sesizat prezenţa unui orificiu de mari dimensiuni, cu marginile extrem de regulate, ceea ce m-a făcut să mă gândesc că ar putea fi vorba despre o posibilă trepanaţ ie, adică o intervenţie pe creier, pe craniu“, ne-a declarat Horia Ciugudean. În 2001, în baza unei colaborări cu arheologii scoţieni, la Alba-Iulia au sosit profesorul Clive Bonzal şi colaboratoarea sa Kath McSweeney.
„I-a atras atenţia, în mod deosebit, craniul de la Livezile, căruia i-a dedicat un studiu amănunţit. Acum am primit de la doamna McSweeney o informaţie care m-a şocat şi m-a bucurat, în acelaşi timp: şi anume, nu doar confirmarea acestei intervenţii, ci şi faptul că pacienta supravieţuise. Osul a intrat într-un proces de refacere, care nu este posibil să fie sesizat decât după două-trei luni de la intervenţia respectivă. Un alt element, să zicem de senzaţie, este că, studiind bibliografia disponibilă, această trepanaţie