Axa 2 a Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), "Imbunatatirea mediului si a spatiului rural" cuprinde doua Masuri: 2.1.3 - "Plati compensatorii Natura 2000" si Masura 2.1.4 - "Agromediu". Ambele masuri prevad subvetii de pina la 250 euro/ha, in cazul in care, benevol, fermierii accepta sa respecte anumite reguli de protectie a mediului.
Platile stabilite pentru Masura 2.1.4 doresc sa incurajeze fermierii pentru continuitatea sau introducerea metodelor de productie agricola compatibile cu protectia mediului, a peisajului si caracteristicilor sale, a resurselor naturale, a solului si diversitatii genetice. In aceasta masura sint cuprinse patru pachete: 1 - Pajisti cu inalta valoare naturala; 2 - Practici agricole traditionale; 3 - Pajisti importante pentru pasari - pachet pilot; 4 - Culturi verzi.
Beneficiari sint fermierii care isi asuma in mod voluntar angajamente de agro-mediu pentru o perioada de 5 ani.
Ceea ce ne intereseaza pe noi, brailenii, sint Pachetul pilot 3 - Pajisti importante pentru pasari si Pachetul 4 - Culturi verzi .
Pachetul pilot 3 - Pajisti importante pentru pasari
Acesta vizeaza pajistile regasite intr-un numar de Arii importante pentru pasari, delimitate la nivel de unitati administrativ-teritoriale (UAT) pe o suprafata de aproximativ 135.000 ha. Judetul Braila este reprezentat de comunele Marasu si Frecatei, la varianta 3.2 - Lanius minor (Sfrincioc cu frunte neagra) si Falco vespertinus (Vinturelul de seara). Romania nu a mai promovat pina acum scheme de agro-mediu la nivel de specie. Acest pachet pilot isi propune sa faciliteze cistigarea de experienta in domeniu, intrucit aceste specii sint prezente in numar mare in Romania, in timp ce in alte zone din Europa se afla in declin sau au disparut. Ariile importante pentru pasari pilot au fost selectate pe baza