Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, şi liderii celor mai mari grupuri politice, conservatorii şi socialiştii, au reacţionat ieri cu îngrijorare la disputa internă din Slovacia, care bloca ratificarea Tratatului de la Lisabona. Sursa: EPA Photo
Votul pe tema ratificării trebuia să aibă loc încă de luni, dar a fost amânat din cauza opoziţiei creştin-democraţilor şi a altor două partide. În lipsa unei majorităţi clare, o nouă dezbatere fusese programată pentru ieriseară, iar premierul Robert Fico preciza că momentul va fi amânat, dacă e nevoie, până la obţinerea unui acord.
Goana după voturi
Primul-ministru dispunea ieri de 85 de voturi, dar mai avea nevoie de cel puţin cinci pentru ob- ţinerea majorităţii. Partidele de opoziţie, aflate în acord cu prevederile documentului, au ales totuş i să nu voteze pentru ratificare, în semn de protest faţă de o altă lege aflată pe ordinea de zi şi atacată pentru îngrădirea libertăţilor presei. Criticată inclusiv de Organizaţ ia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), legea respectivă beneficiază însă, în continuare, de susţinerea coaliţiei conduse de social-democraţii premierului Fico.
Situaţia delicată a importantului document a fost discutată miercuri de şeful guvernului slovac şi de ambasadorii Uniunii Europene la Bratislava. Declaraţiile din Parlamentul European au venit să completeze semnalele de îngrijorare trimise de oficialii UE. În vreme ce Pottering i-a avertizat pe politicienii slovaci că trebuie să conştientizeze „enorma responsabilitate“ pe care o poartă, vicepreşedintele Socialiştilor, Hannes Swoboda, a fost chiar mai direct, criticând atitudinea parlamentarilor de la Bratislava, care fac Tratatul european „dependent de o lege naţională“.
OBSTACOLE
Drum lung până la ratificare
Un impas în procesul d