Grupul austriac de petrol si gaze OMV AG a anuntat oficial directoratul general pentru concurenta al Comisiei Europene asupra intentiei sale de a-si combina activitatile cu compania ungara MOL. Intentia OMV este de a crea o companie energetica regionala de mari dimensiuni, insa MOL nu agreeaza aceasta oferta ostila. OMV detine deja aproximativ 20,2 la suta din actiunile MOL.
Notificarea oficiala a avut loc in urma consultarilor confidentiale, in domeniul antitrust, cu Executivul Uniunii, se arata intr-un comunicat de presa al OMV. Decizia oficiala a Comisiei Europene, in cazul primei faze a unei proceduri de fuziune, este asteptata intr-un interval cuprins intre 25 si 35 de zile lucratoare.
In cazul in care fuziunea va necesita o a doua faza a procedurii de revizuire, Comisia va avea nevoie de alte 90 pina la 105 zile lucratoare.
Informarea oficiala a CE in legatura cu planul de fuziune al OMV cu MOL reprezinta un pas important in procesul de unificare a operatiunilor celor doua grupuri si subliniaza justificarea strategica si financiara a unei astfel de tranzactii, considera compania austriaca.
OMV considera ca o eventuala fuziune cu MOL este benefica nu doar pentru actionarii celor doi producatori, ci si pentru regiunea central si est-europeana.
OMV anunta ca este dispus sa faca concesii semnificative atit MOL cit si guvernului ungar, incluzind reprezentarea in Consiliul de supraveghere, localizarea unui procent semnificativ al activitatilor in Ungaria si un tratament egal intre actionarii din Austria si cei din Ungaria.
La finele lunii iunie 2007, grupul energetic austriac OMV AG a anuntat ca a achizitionat 8,6 procente din MOL pentru aproximativ un miliard de euro, participatia companiei austriece in firma ungara ajungind la 18,6 procente, relateaza Rompres. In plus, OMV a propus MOL o crestere a coopera