Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis joi o parte dintre exceptiile ridicate de avocatii lui Dan Voiculescu si a decis ca intreaga lege de functionare si organizare a CNSAS este neconstitutionala.
Cotidianul sustine ca primul efect al deciziei CCR de ieri este ca, in citeva cazuri rasunatoare de colaborare, necontestarea deciziei CNSAS s-ar putea intoarce in favoarea „politistilor politici“. In plus, Cotidianul mentioneaza alte "hibe" ale Legii CNSAS, precum declaratia pe propria raspundere privind activitatea de politie politica sau faptul ca sistemul de vot nu este clar definit de lege.
Romania libera sustine ca aceasta lovitura data Colegiului a fost pregatita din timp de Serban Nicolae, senator PSD. Acesta a depus la Camera Deputatilor inca din 27 decembrie anul trecut un proiect de modificare a legii de functionare a CNSAS prin care organismului i se lua dreptul de a emite decizii de colaborare sau necolaborare cu fosta Securitate.
De asemenea, Romania libera prezinta si opinia analistului politic Cristian Parvulescu, potrivit caruia "CNSAS pentru moment nu mai functioneaza, a ramas un fel de institut de cercetare care poate publica dosare si analize pe marginea lor, dar nu va putea da verdicte". Parvulescu mai adauga ca, desi dosarele vor putea fi in continuare publicate, "judecatorii din CCR au facut toate eforturile sa blocheze decomunizarea Romaniei si sa compromita procesul de deconspirare a Securitatii".
Pe de alta parte, Marius Oprea, consilier in chestiuni de securitate al primului ministru Calin Popescu Tariceanu, a declarat in exclusivitate pentru Adevarul ca saptamana viitoare guvernul ar putea adopta o ordonanta de urgenta, cu "masuri de avarie" pentru continuarea functionarii CNSAS pana la elaborarea unei noi legi. "Ma voi autopropune primului ministru ca administrator general al institutiei",