Cremele antisolare folosite de turiştii care înoată în apele oceanelor conţin substanţe care decimează coralii, relevă un studiu citat de National Geographic. Patru ingrediente
Cremele antisolare folosite de turiştii care înoată în apele oceanelor conţin substanţe care decimează coralii, relevă un studiu citat de National Geographic.
Patru ingrediente folosite în mod obişnuit în soluţiile antisolare activează viruşi latenţi aflaţi în algele zooxanthellae, care trăiesc simbiotic în recifele de corali. Substanţele chimice ajută viruşii să se înmulţească foarte tare, până când algele-gazdă explodează, împrăştiindu-i în apă şi infectând corali învecinaţi.
Alga zooxanthellae furnizează energie nutritivă coralilor prin fotosinteză şi contribuie la culoarea vie a coralilor. În lipsa lor, coralii intră în aşa-numitul proces de înălbire, care-i ucide încet, dar sigur. Potrivit studiului, realizat de cercetători de la Universitatea Politehnică Marche din Italia, algele explodează, iar scheletul de calciu al coralilor rămâne gol.
Cercetătorii estimează că 4.000 până la 6.000 tone de cremă solară se dizolvă în apa oceanelor de pe pielea înotătorilor, iar aproximativ 10 la sută din recifele de corali sunt ameninţate de înălbirea cauzată de aceste substanţe.
Epidemie virală
Cercetătorii au studiat efectul expunerii la cremele antisolare asupra coralilor din Pacific, Atlantic şi Oceanul Indian. Potrivit rezultatelor analizei, chiar dacă aceste creme se dizolvă rapid în apă, până şi cantităţile mici de substanţe antisolare pot activa viruşii algelor şi pot înălbi complet coralii în numai patru zile. "Odată ce este declanşată epidemia virală, problema cea mare nu mai este toxicitatea", arată şeful echipei de cercetare, Roberto de Danavaro.
Analizele au arătat că apa de mare din jurul coralilor expuşi substanţelor antisolare conţin de 15