Aparitia unei spirale preturi-salarii reprezinta cel mai mare pericol de care se teme Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. "Exista pericolul ca prin pierderea increderii sa se declanseze revendicari salariale pentru acoperirea cresterilor de preturi. Daca se declanseaza spirala preturi-salarii, va fi foarte greu de contracarat", a declarat Isarescu intr-un interviu pentru TVR.
El considera ca bugetul aprobat pentru 2008 ofera suficiente resurse pentru realizarea proiectelor si a cheltuielilor sociale programate.
"A le depasi, ar fi un lucru iresponsabil. Sunt sigur ca nu se va intampla asa ceva."
Isarescu sustine ca "BNR a iesit la bataie" prin masurile luate pana acum.
El continua sa invinovateasca Ministerul Finantelor pentru avalansa de cheltuieli din decembrie, care ar fi creat "inundatie" de lei pe piata. "Ne-a luat o luna sa absorbim excesul de lichiditate. Am avut o luna mai grea pentru ca magnitudinea avalansei de lichiditati a fost mult mai mare."
Pe de alta parte, Isarescu spune ca "leul a fost afectat de un clar sentiment schimbat in rau al investitorilor privind situatia din Romania." Insa tot Isarescu afirma ca nu crede ca in ultimele sase luni au fost "miscari brutale din partea BNR sau a Guvernului care sa fi determinat schimbarea perceptiei." Asa ca explicatia pentru deprecierea leului revine la criza internationala.
Seful BNR invita publicul sa ia in considerare varful de 3,42 lei pentru un euro atins in 2004, si fata de care leul inca este substantial apreciat.
"Cel mai mult deranjeaza volatilitatea cursului", este de acord Isarescu, dupa ce mai multi oameni de afaceri au acuzat dificultatile pe care le-au generat fluctuatiile de curs din ultima vreme.
"Cursul e determinat de piata, nu de Guvern sau de Banca Nationala. Responsabilitatile trebuie cautate la actorii de pe piata", sustine guvernatorul, care