23 de organizatii civice au semnat vineri un "Protest impotriva restauratiei" prin care cer Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa adopte de urgenta masurile legale pentru continuarea deconspirarii fostei Securitati si sa revoce atat magistratii Curtii Constitutionale, cat si Avocatul Poporului. Semnatarii vor sa organizeze, incepand de duminica, 3 februarie, manifestatii de protest care sa continue pana la rezolvarea solicitarilor.
"Organizatiile semnatare considera ca Decizia CCR submineaza principiile si fundamentele statului de drept si reprezinta o intoarcere la practicile regimului comunist", se precizeaza in protestul remis HotNews.ro.
Organizatiile sustin functionarea Curtii Constitutionale, dar considera ca in cazul de fata "judecatorii CCR au actionat imoral, incompetent si impotriva institutiilor statului de drept. In motivarea Deciziei nr 51/2008, judecatorii CCR fac confuzii grave cu privire la fundamentele statului de drept."
In ceea ce priveste Avocatul Poporului, reprezentantii celor 23 de organizatii sustin ca acesta "nu a reprezentat interesele poporului, interzicand cetatenilor dreptul de a avea acces la propriul dosar. Avocatul poporului a sustinut in sedinta Curtii Constitutionale ca 'exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata, dispozitiile legale atacate continand un venin neconstitutional'".
Organizatiile semnatare solicita, de asemenea, ca CNSAS sa faca publice de urgenta toate informatiile despre eventuala colaborare sau apartenenta la fosta Securitate a magistratilor, inclusiv a judecatorilor din Curtea Constitutionala.
Manifestatiile de protest pe care semnatarii au decis sa le organizeze vor incepe duminica, 3 februarie, la ora 14.00, in Piata Universitatii.
Organizatiile care au semnat protestul
Grupul pentru Dialog SocialSocietatea Academica di