Stiati ca US e cel mai mare producator agricol din lume? Stiati ca s-a trecut prin cel mai mare transfer de “bunastare” din istorie? Circa 3 trilioane care inseamna cam marimea economica a Japoniei au trecut din lumea dezvoltata sau industrializata catre tarile emergente! Cauza? Energia, sustine Alexandru Gaitan pe blogul lui Moldovan.
Dar, pe partea cealalta, lumea dezvoltata (a se citi SUA si Europa) raman lideri in zona agricola, oricat de ciudat ar parea. Brazilia sau China vor ajunge poate candva puteri in acest domeniu, dar acum sunt departe de asa ceva. De ce? Simplu: inca lipseste infrastructura.
Cele mai mari griji vin din sectorul agricol si deja sunt de notorietate problemele pe care le are China in acest domeniu, care ii da mari batai de cap cu lupta impotriva inflatiei, tocmai datorita incapacitatii de a satisface cererea interna.
Am mai semnala ca din cauza aceastei lupte (dintre luma dezvoltata, lidera la capitolul agricol si tarile producatoare de energie) are loc un soi de blocaj financiar. Banii ajunsi in orientul mijlociu, Venezuela, Nigeria, Mexic sau Rusia nu se mai intorc in US sau Europa cu aceeasi viteza si parte din vina o poarta chiar SUA si Europa. Ori de cate ori un Sovereign Fund vrea sa cumpere o companie de tip Royal Dutch sau Shell i se da peste mana! Motivele, evident, sunt de tip strategic! Cu toate acestea, exista insa un precedent: Citigroup. Cea mai mare institutie financiara din lume a lasat un astfel de Sovereign Fund sa acceada ca actionar.
Revenind la blocajul financiar, in SUA se pare ca investitorii straini nu au voie sa cumpere pamant agricol? De tipul nu ne vindem tara… Concluzia: “capital controls”, deci capitalul nu curge liber!
O alta idee de amintit este aceea ca preturile, de regula, cresc in ciclul economic in care se investeste, ori noi ne aflam in mijlocul aces