Mii de elevi din toată ţara nu vor încasa alocaţiile de stat aferente lunii ianuarie, pentru că autorităţile au fost luate pe nepregătite de transferul bazelor de date între direcţiile de muncă şi protecţie socială şi inspectoratele şcolare.
De la începutul anului, plata alocaţiilor revine în sarcina Ministerului Muncii, prin direcţiile din teritoriu. Numai că datele de identificare ale elevilor şi părinţilor fie au fost transmise greşit de către şcoli, prin inspectoratele şcolare, fie au fost incomplete, chiar dacă actul normativ care prevedea schimbările a apărut de anul trecut.
În Sălaj, aproape 2.300 de copii sunt privaţi de drepturile pe luna ianuarie, pentru că Direcţia Judeţeană de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) nu a reuşit să intre la timp în posesia datelor de identificare ale acestora. “A trebuit să preluăm de la inspectoratul şcolar şi direcţia generală pentru protecţia copilul întreaga bază de date cu beneficiarii de alocaţii şcolare.
Din păcate, ne-am confruntat cu situaţii în care foarte mulţi dintre copii nu aveau adresa corectă sau codul numeric personal trecut în baza de date era greşit. Se lucrează cu un anumit program. În două luni sper să se rezolve problema.
Cei care, totuşi, până la sfârşitul lunii februarie, nu vor primi alocaţia, să ne contacteze şi, fie prin telefon, fie personal, să ofere datele necesare”, ne-a declarat directorul executiv al DMPS, Elisabeta Matolcsi.
Erorile au pornit de la faptul că există diferenţe între informaţiile care erau necesare până la sfârşitul anului trecut pentru plata alocaţiilor şi cele prevăzute în programul informatic, pe care îl gestionează direcţia muncii.
“Am primit o bază de date cu greşeli, poate şi din cauza neatenţiei celor de la şcoli, dar tot cu ajutorul unităţilor de învăţământ s-au făcut corecturile”, ne-a precizat informaticianul Inspectoratului Şcolar Judeţ