23 de organizaţii civice organizează duminică, 3 februarie, de la ora 14, în Piaţa Universităţii, un „protest împotriva restauraţiei”, prin care vor încerca să forţeze Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia să adopte cât mai repede măsurile legale pentru deblocarea procesului de deconspirare a fostei Securităţi.
Totodată, civicii vor cere revocarea magistraţilor Curţii Constituţionale şi a Avocatului Poporului – cei care joi au scos în afara legii CNSAS, declarând legea de funcţionare a acestei instituţii contrară legii fundamentale. În paralel, o parte dintre angajaţii CNSAS intenţionează să intre în greva foamei, după cum a anunţat ieri Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului.
Printre organizatorii protestului de duminică sunt Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România, Pro Democraţia, Alianţa Civică, Freedom House, Institutul de Politici Publice, Fundaţia Memorialul Durerii, Agenţia de Monitorizare a Presei, Miliţia Spirituală, SoJust.ro, Societatea Timişoara, Fundaţia “Gheorghe Ursu”, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia 21 Decembrie, Liga PRO EUROPA şi Fundaţia Soros. Organizaţiile semnatare consideră că Decizia CCR „subminează principiile şi fundamentele statului de drept şi reprezintă o întoarcere la practicile regimului comunist", se spune în „protestul împotriva restauraţiei”, documentul care se va prezenta în Piaţa Universităţii.
Grevă sau şomaj tehnic temporar?
Confuzia – acesta a fost cuvântul de ordine ieri, după ce Curtea Constituţională a dat publicităţii motivaţia în baza căreia a declarat contrare legii fundamentale mai multe articole din legea Ticu. Principalul punct de dispută este dacă, prin decizia Curţii, CNSAS este sau nu desfiinţat.
Dată fiind situaţia fără precedent, în care o instituţie a statului desfiinţează o altă instituţie a statului declarând-o, după opt ani de f