Volumul Sub Crucea Sudului este cartea unei experiente tarzii: la mai bine de 70 de ani, scriitorul Pop Simion a dus la capat niste calatorii latino-americane pline de intelesuri si neprevazut. Primul volum in care le relateaza a aparut la Editura Cartea Romaneasca, sub titlul Nomad in Mezoamerica. Al doilea dezvaluie peripetiile prozatorului pe traseul Panama ("Ombilicul Americii"), Columbia, Ecuador, Peru, Paraguay, Chile, Patagonia, Tara de Foc, unde conationalul nostru Iulius Popper s-a proclamat candva rege, a batut moneda proprie si a dat multor zone australe nume romanesti. Fragmentul reprodus in aceasta pagina exhiba ceva din turbulentele lumii columbiene, din spiritul agresiv al zonei, neocolind problema traficului cu droguri, rolul (totusi) benefic al frunzei de coca si vindecarile cu ierburi oficiate de samani.
Academia de Mariologie
Cu madrona Mirabella, stareta manastirii Mariana din Pasto, m-am intalnit la cea de-a doua sedinta de tratament la doctorul Hinestrosa. Acele de acupunctura si agredientele bioenergetice fac bine si preuteselor bisericii catolice, motiv ca la clinica Illarik ("loc de intalnire" in limba qechua) sa se afle punctul de contact unde se reunesc, convorbesc, se definesc si se diferentiaza cele doua universuri inconfundabile: sacrul si profanul. Vreau sa zic ca si stareta Mirabella, excelentissima madrona, face tratament cu acupunctura, probabil de mai lunga durata, deoarece e insotita de hermanita Criptha, corpul dumisale de garda, o muiere cat dulapul, de dimensiunea XL; cine sa fi crezut ca profesiunea de guardespalda ii vine ca turnata surioarei? (Pistolasul il poarta sub sarafanul monastic in rufaria intima.)
La terminarea sedintei de tratament, stareta Mirabella a luat cu sine, din greseala, ochelarii mei de vedere la distanta, pe care ii asezasem pe scrinul dintre cele doua paturi. Pertractarile pen