Moneda naţională îşi va menţine tendinţa de apreciere doar dacă banca centrală continuă să intervină pe piaţa valutară Leul a continuat să se apreciaze şi ieri, după a cincea
Moneda naţională îşi va menţine tendinţa de apreciere doar dacă banca centrală continuă să intervină pe piaţa valutară
Leul a continuat să se apreciaze şi ieri, după a cincea şedinţă de tranzacţionare consecutiv. Cursul de referinţă a ajuns astfel la 3,7011 lei/euro. Analiştii susţin că aprecierea monedei naţionale se datorează în mare parte intervenţiei indirecte a băncii centrale pe piaţa valutară.
Cursul afişat, ieri, de Banca Naţională a României reflectă o nouă apreciere a monedei naţionale în raport cu euro. În prima parte a şedinţei de tranzacţionare pe piaţa interbancară, cotaţiile coborâseră sub nivelul de 3,7 lei/euro.
"Evoluţia se datorează, în principal, intervenţiei băncii centrale. Pe lângă faptul că BNR continuă să sterilizeze excesul de lichiditate, bănuim cu toţii că a intervenit indirect pe piaţa valutară", precizează un dealer. Acesta susţine că, începând cu vinerea trecută, Banca Naţională a vândut valută prin intermediul unei bănci.
Declin după verdictul Fitch
Deşi nu a vrut să dezvăluie numele "intermediarului BNR", dealerul a precizat faptul că o eventuală intervenţie se va reflecta într-o scădere a rezervelor valutare ale băncii centrale: "Dacă s-a intervenit cu volume mari, vom vedea asta luni, atunci când BNR va face public nivelul rezervelor valutare pe care le deţine", a explicat dealerul. Trebuie menţionat faptul că tot ieri banca centrală a scos de pe piaţă 550 milioane de lei, sumă atrasă sub formă de depozite cu scadenţa la 4 februarie.
Totuşi, după ce Fitch a modificat perspectiva ratingului datoriilor pe termen lung în monedă străină locală, de la stabil la negativ, efectele pe piaţa valutară nu s-au lăsat aşteptat