Bucureşti - Ilfov, cea mai dezvoltată zonă din punct de vedere economic a ţării, pare să nu fie atrasă de mirajul fondurilor europene pentru infrastructură. Cel puţin aşa susţine
Bucureşti - Ilfov, cea mai dezvoltată zonă din punct de vedere economic a ţării, pare să nu fie atrasă de mirajul fondurilor europene pentru infrastructură. Cel puţin aşa susţine Ministerul Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.
Cauza este dezinteresul care există la nivelul autorităţilor din această regiune a ţării. Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, Laszlo Borbely, susţine că proiectele de dezvoltare regională nu pot fi evaluate pentru că la nivelul autorităţilor încă nu au fost create Comitetele Regionale de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC). "Acest lucru nu s-a întâmplat, deşi a existat timp pentru punerea la punct încă din luna august a anului trecut. Pentru regiunea de sud-est au fost depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională nouă proiecte, dar pentru Bucureşti - Ilfov nu a fost depus niciunul până în acest moment", a menţionat ministrul.
Polii de dezvoltare a României
El a reamintit faptul că suma totală alocată pentru proiectele europene este de 4,4 miliarde de euro, pentru şapte ani.
Executivul a aprobat în cadrul sedinţei din această săptămână un memorandum privind oraşele care vor fi considerate poli de dezvoltare de rang zero şi unu în cadrul strategiei naţionale în domeniu. Potrivit acesteia, procesul de sprijinire financiară se va îndrepta către oraşele cu peste 100.000 de locuitori.
Zona limitrofă a acestora urmează să fie supuse analizelor în vederea identificării nevoilor de dezvoltare. Potrivit actului adoptat de guvern, oraşele-ţintă pentru proiectele ce vor fi finanţeate cu banii Uniunii Europene sunt Bucureşti, Bacău, Braşov, Brăila, Galaţi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti şi Timişo