Europenii, israelienii şi japonezii îi agreează pe democraţi, ruşii şi irakienii înclină către republicani După opt ani cu George Bush, "transformarea Americii" - devenită un fel de
Europenii, israelienii şi japonezii îi agreează pe democraţi, ruşii şi irakienii înclină către republicani
După opt ani cu George Bush, "transformarea Americii" - devenită un fel de mantra pentru candidaţii la Casa Albă — are rezonanţe pe toate meridianele. Politicienii şi oamenii de rând privesc competiţia cu o intensitate nemaiîntâlnită de la începutul erei Clinton, în 1992.
Deloc surprinzător, Obama este cel care a făcut cele mai multe valuri. În Europa însă, unii îl cred lipsit de experienţă. Susţinerea pentru Clinton este mai răspândită, la fel ca şi nostalgia pentru charisma soţului ei. Când scandalurile au zguduit Casa Albă locuită de Clinton, cei mai mulţi europeni au răspuns printr-o ridicare din umeri. "Nimeni în Europa nu a înţeles de ce americanii erau aşa de supăraţi.
Bill Clinton a fost mereu agreat în Europa", a declarat, pentru AP, Patrick Dunleavy, politolog la Şcoala de Economie din Londra. Aspiranţii republicani la Casa Albă nu sunt bine văzuţi pe vechiul continent. Mitt Romney şi Mike Huckabee sunt consideraţi "prea religioşi", iar John McCain, "prea bătrân".
"Der schwarze Kennedy" - simpatizat de germani
Germanii sunt înnebuniţi după Barack Obama, pe care îl numesc "Der schwarze Kennedy" - "JFK de culoare", scrie corespondentul AP la Berlin. "Este tânăr, încântător şi sexy!", exclamă ziarul de mare circulaţie "Bild". "Obama este acum proiecţia ideală a speranţelor şi aşteptărilor europenilor şi ale americanilor", spune Christian Hacke, profesor la Universitatea din Bonn.
Mass-media japoneză îi simpatizează atât pe Obama, cât şi pe contracandidata sa, pe care o numesc, simplu, "Hillary" şi consideră că ambii ar putea face