80% dintre producătorii de mezeluri depăşesc procentul de apă, grăsimi şi amidon, a descoperit Protecţia Consumatorului. Sursa: Razvan Valcaneantu
1 /.
Circa 80% din producătorii demezeluri depăşesc procentuladmis de apă, grăsimi şi amidondin compoziţia preparatelor,s-a stabilit în urma controalelordesfăşurate de Autoritatea Naţionalăpentru Protecţia Consumatorului(ANPC), la sfârşitul anului trecut.
Chiar şi cei mai mari producători demezeluri de pe piaţa românească -Cristim, Campofrio şi Caroli - au fostgăsiţi cu produse neconforme, rezultădin raportul făcut public ieri. Alături deei, au fost amendaţi şi producătoriaproape necunoscuţi. Au fost controlaţi851 de operatori economici, iar ANPC aoprit temporar sau definitiv de lacomercializare tone de produse.
Contactaţi de EVZ, oficialii Caroliau declarat că au fost depistate abateridoar la două produse, dintre cele 200pe care producătorul le are în portofoliu.„Neconformităţi de 1% suntinerente într-o piaţă concurenţială“, aspus Eugen Duşleag, vicepreşedinte aldiviziei de operaţiuni de la Caroli.
Apa favorizează bacteriile
Potrivit preşedintelui AsociaţieiRomâne a Cărnii, Sorin Minea, producătorii amendaţi înlocuiesc carnea cuapă şi grăsimi, fapt care conduce la untermen de valabilitate mai scurt, dar şila preţuri mai mici ale produselor.„Consumatorii plătesc apă în loc decarne“, spune Minea. „Putem pleca de lapremisa că se poate greşi, iar o abaterede 1-2% poate fi o greşeală, deşi existăşi producători care nu au fost găsiţineconformi“, explică preşedintele ARC.
„Este îngrijorător faptul că, la produseletradiţionale româneşti, precumsalamul Victoria, salamul de vară,cabanosul sau parizerul, producătoriiau depăşit conţinutul de apă şi degrăsime chiar şi cu 30%“, a declaratDan Vlaicu, preşedinte ANPC.
Mezelurile care conţin o can