INTERZIS ● Producătorii nu au voie să scrie "natural" pe etichetă
Preţul scăzut al unor sortimente de pastă de tomate ne poate atrage, dar înainte trebuie să vedem ce se află în borcan. Citind eticheta vom vedea dacă producătorul a pus mai multe roşii sau mai mult amidon.
INTERZIS ● Producătorii nu au voie să scrie "natural" pe etichetă
Preţul scăzut al unor sortimente de pastă de tomate ne poate atrage, dar înainte trebuie să vedem ce se află în borcan. Citind eticheta vom vedea dacă producătorul a pus mai multe roşii sau mai mult amidon.
Cum iarna nu se găsesc roşii proaspete apelăm la bulion sau la tomate în conservă. Cu toate acestea, nu toţi consumatorii sunt la curent cu legislaţia în vigoare cu privire la aceste produse, deşi Ordinul 362 a intrat în vigoare la 24 octombrie 2002. Aceasta se referă la condiţiile privind conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi păstrarea bulionului şi a pastei de tomate destinate comercializării pentru consumul uman.
CUM ARATÅ. Astfel, bulionul şi pasta de tomate se obţin prin zdrobirea şi strecurarea tomatelor, la care se poate adăuga sare sau zahăr. După aceea se concentrează prin fierbere sucul obţinut, până când pasta devine consistentă. Acesta se ambalează în recipiente ermetice sau neermetice.
Materiile prime şi auxiliare utilizate la fabricarea bulionului şi a pastei de tomate trebuie să fie proaspete, întregi, ajunse la maturitate industrială. Trebuie să aibă culoarea roşie intensă, fără semne de fermentare, mucegai sau boli criptogamice, iar sarea trebuie să fie de uz alimentar. La fabricarea produsului nu este permisă adăugarea coloranţilor, substanţelor conservante şi a celor de îngroşare. Se pot adăuga sare şi/ sau zahăr la pasta de tomate la solicitarea scrisă a beneficiarului. Bulionul şi past