Aruncat în aer de Curtea Constituţională pe motiv că ar funcţiona ca o instanţă extraordinară, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) nu va mai putea emite decizii de colaborare cu fosta poliţie politică. Guvernul pregăteşte o ordonanţă pentru a-l resuscita, însă doar ca institut de cercetare. Sursa: Mediafax
Aruncat în aer de Curtea Constituţională (CC), pe motiv că ar funcţiona ca o instanţă extraordinară, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţ ii (CNSAS) nu va mai putea emite decizii de colaborare cu fosta poliţie politică. Potrivit argumentaţiei judecătorilor, publicată ieri, întregul mecanism de luare a acestor decizii folosit de opt ani încoace este scos clar în afara Constituţiei.
Ca soluţie pentru deblocarea activităţ ii instituţiei, dar şi pentru protejarea arhivelor fostei Securităţi, guvernul lucrează deja la o ordonanţă de urgenţă care să înlocuiască vechea lege, a confirmat consilierul premierului Stejărel Olaru. Noul CNSAS va fi însă cel mult un institut de cercetare a trecutului comunist, care nu va mai putea filtra candidaturile pentru alegeri.
Călcâiul lui Ahile:statutul juridic
Atacată în punctele sale cheie de deputatul PC Sergiu Andon, ca avocat al liderului conservator Dan Voiculescu, Legea Ticu a fost declarată joi în totalitate necostituţională, atrăgând paralizarea întregii instituţii. Principala slăbiciune a constat în însăşi definirea statutului CNSAS de „organism autonom cu personalitate juridică supus controlului parlamentului“.
„Definiţia nu corespunde termenilor folosiţi de Legea fundamentală, pentru încadrarea ei în una dintre autorităţ ile publice cu statut constituţ ional“, arată judecătorii. Curtea a ajuns la concluzia că, prin procedurile permise de actul normativ, CNSAS devine o „instanţă extraordinară, interzisă de Constitu