Un spectacol grotesc se desfasoara in ultimele zile in fata ochilor nostri. "Te lepezi de taxa? Ma lepad". "Te-ai lepadat de taxa? M-am lepadat". Toate partidele se inghesuie sa treaca prin ritualul de purificare electorala al taxei de prima inmatriculare, cu exceptia PNL, ramas sa deconteze singur costurile politice ale afacerii care, pe la inceputul anului trecut parea perfecta.
Guvernul DA isi deschidea atunci o linie de credit, direct din buzunarele populatiei si fara dobanda, numita taxa de prima inmatriculare. Pentru orice masina noua sau veche adusa in tara se platea o suma proportionala cu vechimea autovehicului.
Era, desigur, putin probabil ca Bruxelles-ul sa inghita galusca servita de Bucuresti, dupa ce le "scuipase" pe cele similare "gatite" in Polonia si Ungaria, de exemplu. In ambele cazuri, aceasta taxa a fost declarata anticoncurentiala, deci ilegala, iar contribubilii au fost indrituiti sa-si ceara banii inapoi.
Aceleasi experiente anterioare au aratat insa si ca o eventuala restituire a banilor este precedata de indelungate proceduri externe si interne, iar multi dintre cei spoliati se dau batuti, asa ca guvernul avea suficient timp sa se bucure de banii adunati.
Am facut taxa cum am putut
Dupa cum era de asteptat, Comisa Europena a reactionat, considerand taxa anticoncurentiala, si a declansat procedura de infrigement. Guvernul a tergiversat cat a putut, pana cand toate termenele s-au epuizat. Aproape de ultima scadenta, 30 ianuarie, Executivul a venit cu o varianta halucinanta de modificare a taxei de prima inmatriculare, devenita taxa de mediu.
Nu se schimba insa doar numele, ci si minima logica a birului aflat acum in vigoare. Daca acesta era cu atat mai mare cu cat masina era mai veche, deci mai poluanta, taxa cea noua este cu atat mai mare cu cat masina este mai noua, deci