Incepand cu victoria lui Barack Obama in Carolina de Sud si continuand cu sondaje care sugerau ca Bill Clinton i-a jignit pe democrati prin campania sa, dar si cu sustinerea usturator de simbolica a senatorilor Ted si Caroline Kennedy, un fel de febra Obama i-a cuprins pe comentatorii din mass-media. Poate ca au dreptate, iar Bill si Hillary sunt pe punctul de a fi inlaturati (la figurat, nu la propriu), asa cum au fost Nicolae si Elena Ceausescu in Romania in ziua de Craciun a anului 1989 - o respingere personala dura a unui cuplu aflat la putere.
Cititi un comentariu al ziarului Washington Times, preluat de Rador.
Metafora cel mai des folosita este ca acesta ar fi "ultimul hop" pentru sotii Clinton, cu referire la romanul "The Last Hurrah" al lui Edwin O'Connor, aparut in 1956, in care Frank Skeffington, un batran primar mult-iubit, pierde ultima sa cursa electorala in fata unei marionete politice pentru ca timpurile se schimbasera. Ceea ce se schimbase la vremea aceea era faptul ca noile programe nationale de ajutoare sociale le-au luat-o inainte primarilor in acordarea de bani, case, sau locuri de munca alegatorilor.
Sotii Clinton se bazeaza pe o asociere corecta cu lupta pentru nominalizare din 1984 a lui Walter Mondale cu Gary Hart, care a pozat in figura noua, ce va atrage alegatorii tineri. Acesta l-a catalogat pe domnul Mondale ca fiind de moda veche si reprezentand politicile esuate din trecut. Domnul Mondale s-a bazat pe puterea sa institutionala si pe acuzatia ca "noile idei" ale domnului Hart nu au substanta.
Domnul Obama este cu siguranta vulnerabil la acuzatia ca tema "schimbarii" folosita de el nu are substanta. Strategia sa este aproape identica cu cea a lui Hillary. Iar atunci cand vorbeste despre colaborarea cu republicanii in loc sa perpetueze vechea diviziune partizana, Hillary l-ar putea provoca pe dom