RECOMANDARE ● Mâncaţi cinci fructe şi legume crude zilnic
Bolile cardiovasculare, îmbătrânirea precoce, diabetul, obezitatea... De toate acestea este vinovată în primul rând dieta. Şi, totuşi, dieta poate fi asul nostru din mânecă în lupta cu aceste boli.
●Perele ne menţin în formă
RECOMANDARE ● Mâncaţi cinci fructe şi legume crude zilnic
Bolile cardiovasculare, îmbătrânirea precoce, diabetul, obezitatea... De toate acestea este vinovată în primul rând dieta. Şi, totuşi, dieta poate fi asul nostru din mânecă în lupta cu aceste boli.
În volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste", doctorul Pavel Chirilă, medic primar boli interne, ne oferă câteva sfaturi practice pentru a avea o dietă echilibrată. Astfel, cerealele şi fructele nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică. Regula celor cinci fructe mâncate zilnic trebuie aplicată încă din copilărie. Se pare că ne naştem cu o predispoziţie spre gusturile puternice, în special pentru dulce. De aceea, nutriţioniştii ne sfătuiesc să educăm gusturile copiilor, astfel încât să prefere dulcele natural – fructele, în dauna celui artificial – snacksuri, biscuiţi, bomboane. Alimentele rafinate şi cele care conţin aditivi alimentari trebuie excluse din regimul alimentar zilnic, spune dr Pavel Chirilă.
VARIETATE. Dieta echilibrată presupune o varietate de alimente, evitându-se monotonia şi consumul frecvent al unui singur aliment. Crudităţile sunt extrem de valoroase din punct de vedere nutritiv, iar tratarea termică, acolo unde se impune, e bine să fie de scurtă durată şi la temperaturi care să nu depăşească 100 grade Celsius. Există însă unele alimente pe care trebuie să le preparăm termic: carnea, peştele, ciupercile, fasolea, mazărea, oul, cafeaua etc. Şi în privinţa preparării termice există unele reguli.