Doctorul Paul Şerban a avut curajul să se judece pentru drepturile lui. El a câştigat în instanţă 80.000 de lei de la Casa Asigurărilor de Sănătate Medic de familie în satul
Doctorul Paul Şerban a avut curajul să se judece pentru drepturile lui. El a câştigat în instanţă 80.000 de lei de la Casa Asigurărilor de Sănătate
Medic de familie în satul Nicşeni, judeţul Botoşani, dr. Paul Şerban s-a luptat singur împotriva sistemului sanitar din România. Pe lângă demascarea metodei de a semna în alb unele contracte dintre medicii de familie de la sate şi Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Botoşani, el şi-a recuperat şi sporurile salariale care nu-i fuseseră acordate.
După trei ani de procese, Tribunalul Bucureşti i-a dat luna trecută câştig de cauză medicului, obligând CJAS Botoşani să îi achite sporuri în valoare de 80.000 de lei. "Toţi au crezut că e o nebunie să te lupţi cu sistemul. Dar nu am putut da înapoi. În Comisia de audit m-a luat gura pe dinainte şi am spus ce se întâmplă la Botoşani. Atunci au început să curgă controalele pe capul meu. M-au hăituit doi ani şi au încercat să mă dea afară din sistem. Dar nu au reuşit", a spus dr. Paul Şerban.
Operaţii la lumina lumânării
În 1988, el a preluat "policlinica" din Nicşeni - un sat sărac situat la 30 km de Botoşani. Doctorul Şerban a fost cazat într-o încăpere unde se creşteau viermi de mătase. Experienţa "instalării" la sat după nouă ani de muncă în marile clinici universitare din ţară a fost dură.
Cabinetul medical era o paragină, curentul se oprea la ora 20.00, intervenţiile se făceau la lumânare, iar medicii nu rezistau aici decât un an. De apă curentă nici nu putea fi vorba. "A fi medic de familie în mediul rural înseamnă răbdare şi devotament. Dacă nu eşti născut în acest mediu, trebuie să faci un mare efort ca să te adaptezi", a declarat medicul.
După