Protestul spontan al ceferiştilor a paralizat ieri transportul feroviar în toată ţara. Peste 20.000 de călători au stat cu orele în gări sau în trenuri staţionate în câmp, aşteptând reintrarea în normalitate. Vinovaţi de blocarea celor peste 250 de garnituri sunt câţiva lideri sindicali. Pentru a forţa majorări salariale, aceştia au determinat o parte din angajaţii CFR să nu înceapă lucrul.
1 /.
Aşa-numitul protest spontan al ceferiştilor a paralizat ieridimineaţă transportul feroviar în toată ţara. Invitaţi la o nouă rundă de negocieri după cea eşuată joi seară, sindicaliştii din transportul feroviar s-au arătat nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi-au retras oferta de majorare a salariilor la 500 de lei, de la 1 ianuarie, şi la 550 de lei, de la 1 octombrie, şi au precizat că nu vor accepta oferta ministerului, ce prevede majorări cu opt la sută în acest an, în două tranşe.
Au acceptat, în schimb, să discute din nou cu reprezentanţii ministerului luni, zi în care aşteaptă o nouă ofertă şi în care ar urma să înregistreze conflictul de interese, dacă nu obţin niciun rezultat. În orice caz, sunt şanse mici ca protestul de ieri să se repete, au arătat sindicaliştii.
O situaţie „deranjantă“
Sute de oameni aşteptau ieri-dimineaţă în Gara de Nord din Bucureşti, cu un ochi la panoul de sosiri-plecări şi cu celălalt la bagaje. În unele cazuri, întârzierile acumulate au ajuns şi la 190 de minute. Elena Anghel, în vârstă de 69 de ani, aştepta o cunoştinţă care trebuia să ajungă de la Piatra-Neamţ, în jurul orei 8.00, pentru a o însoţi la un spital. Trenul care trebuia să o aducă întârziase deja mai bine de două ore. Chiar dacă vedea întreaga situaţie ca fiind „deranjantă“, bătrâna se arăta totuşi înţelegătoare cu angajaţii CFR: „Dacă vrem mai mult, suferă toată lumea, asta este“.