Această măsură a fost luată astăzi de Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Publice. Arafat a constatat, la un control, că maşinile dotate modern nu erau folosite şi că "serviciul de Ambulanţă este folosit la Vaslui ca un serviciu de transport".
"Au fost încălcate prevederile Ordinului MinistruluiSănătăţii dar şi cele ale unui ordin unul comun al MSP şi MIRA privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de ambulanţă. Concret, nu exista oxigen portabil, pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, laringograful era fără baterii, lipsea echipamentul pentru resuscitare copii, dar şi medicaţia şi materialele sanitare necesare pentru intervenţia în situaţii grave privind minorii", a precizat subsecretarul.
El a mai declarat că una din ambulanţele pentru urgenţe era fără cheie, care fusese luată acasă de şofer. Arafat a amintit că situaţia a fost incriminată în videoconferinţa din 10 ianuarie, când s-a atras atenţia că este interzis acest lucru.
De asemenea, mai multe ambulanţe primite de ei în decembrie nu fuseseră puse în funcţiune, sub pretextul că nu au asigurare Casco, deşi şefii Ambulanţelor din alte judeţe au putut face rost de astfel de asigurări. Totodată, nu erau întocmite fişele personale ale angajaţilor şi nici nu era asigurat stocul de materiale pentru minimum trei zile. În aceste condiţii, subsecretarul de stat a propus Autorităţii de Sănătate Publică destituirea actualei conduceri (în care directorul nu avea pregătire de specialitate, el fiind oncolog) şi în care nu exista un director medical, precum şi desemnarea unei conduceri interimare, la propunerea Autorităţii de Sănătate Publică şi a Prefecturii.
Serviciul de Ambulanţă din Vaslui va primi mâine o conducere interimară, urmând să fie comasat cu serviciul similar din Iaşi.
(13:33)