GORJ. Localităţile Roşia de Amaradia şi Bustuchin, unde s-au produs alunecări de teren ce au dus la prăbuşirea a sute de case, precum şi noile aşezări pentru strămutaţi, Cojani - Târgu Cărbuneşti şi Câmpu Mare - Albeni, vor fi inspectate de o echipă de specialişti din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL). Colectivul de lucru s-a constituit la solicitarea prefectului de Gorj, Ştefan-Marian Popescu-Bejat, în urma întâlnirii cu prefecţii, desfăşurată săptămâna trecută la guvern şi la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Specialiştii ministerului vor analiza posibilităţile de finalizare a lucrărilor rămase de efectuat pe amplasamentele Cojani şi Câmpu Mare, precum şi asigurarea unor condiţii decente de trai sinistraţilor afectaţi de alunecările de teren, care au beneficiat de locuinţe construite cu sprijinul financiar al guvernului. Colectivul ministerial va analiza, la faţa locului, situaţia gospodăriilor avariate din localităţile Bustuchin şi Roşia de Amaradia, aflate în pericol permanent în cazul reactivării alunecărilor de teren.
Unii sinistraţi s-au mutat în casele de la Cojani şi Câmpu Mare În localitatea Cojani, care aparţine de oraşul Târgu Cărbuneşti, au fost construite 58 de case sociale, dar numai 12 sunt locuite permanent de sinistraţi, iar la Câmpu Mare au fost ridicate 142 de locuinţe, însă persoanele afectate de alunecările de teren s-au mutat în 56 dintre acestea. Sinistraţii nu stau în noile locuinţe pentru că nu au teren şi nici anexe pentru creşterea animalelor. Oamenii spun că nu au posibilităţi financiare pentru construirea adăposturilor pentru animale şi păsări şi pentru realizarea împrejmuirilor.
La Câmpu Mare sunt cele mai multe probleme: nu este introdusă alimentarea cu apă şi nu există iluminat public. Mai trebuie finalizate lucrările la drumurile de acces, rigolele de scurgere a a