Consiliul Local al Sectorului 1 a decis, la cererea primarului Andrei Chiliman, să suporte din buget cheltuielile de reabilitare termică a blocurilor, pe care ar fi trebuit să le plătească locatarii. Sursa: Codrin Prisecaru
Legislaţia în vigoare spune că plata trebuie împărţită în trei: între asociaţia de locatari, primăria locală şi bugetul statului. Cum până acum nu s-au înghesuit multe asociaţii să facă rost de treimea lor de bani, puţine blocuri din Capitală au fost reabilitate termic.
Ca să accelereze procesul, edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, a decis ca primăria să suporte 66% din cheltuieli, restul venind de la bugetul central.
Reabilitarea presupune decopertarea clădirii şi „anveloparea“ ei într-un strat termoizolant, înlocuirea tâmplăriei clasice cu ferestre tip termopan şi refacerea hidroizolaţiei terasei şi a subsolului. După reabilitare, locatarii fac economii de peste 30% din costurile cu factura la întreţinere. În funcţie de numărul de camere, reabilitarea unui bloc i-ar costa pe proprietari între 1.000 şi 3.000 de euro de apartament.
Primăria a prevăzut în bugetul din 2008 sumele necesare reabilitării a 24 de blocuri (din Calea Griviţei, Ion Mihalache şi Bucureştii Noi) care au depus deja dosarele pentru asta. „Aceste imobile vor intra în lucru în 2008, urmând ca primăria să primească şi alte cereri pe parcursul anului“, a spus Andrei Chiliman, care estimează că în sectorul 1 sunt 280 de blocuri care au nevoie de reabilitare.
Asociaţiile care doresc să aplice la primărie pentru finanţare trebuie să depună următoarele acte: fişa de identificare a clădirii, lista proprietarilor şi destinaţia spaţiilor, hotărârea adunării generale a proprietarilor privind aprobarea deciziei de intervenţie pentru reabilitarea termică.