Deşi afacerile de profil au un ritm de creştere impresionant, peste 500 de firme au intrat în faliment numai în prima jumătate a anului trecut Optimismul dat de cifrele-record cu privire
Deşi afacerile de profil au un ritm de creştere impresionant, peste 500 de firme au intrat în faliment numai în prima jumătate a anului trecut
Optimismul dat de cifrele-record cu privire la piaţa construcţiilor ascunde o luptă surdă pentru supravieţuire, într-un domeniu care rămâne încă foarte riscant. Numai în prima jumătate a anului trecut, peste 561 de firme de profil deschideau procedura de faliment. Un studiu al companiei Coface plasează sectorul construcţiilor pe locul al patrulea într-un top naţional al companiilor care au capotat în 2007. Cum este explicabil acest paradox românesc?
Firmele din construcţii au înregistrat creşteri şi de trei sau chiar patru ori ale cifrei de afaceri. "Însă multe dintre ele nu au avut capacitatea necesară de a face faţă tuturor contractelor. Multe firme nu au avut resursele umane şi nici experienţa necesare pentru a finaliza contractele. Datoriile de la bănci s-au acumulat şi astfel au ajuns în situaţia de faliment", se arată într-un studiu Coface.
Condiţiile impuse pe piaţă de aderarea României la Uniunea Europeană şi deficitul de forţă de muncă sunt alte motive esenţiale care au dus la falimentul unora dintre firmele din construcţii. "Este firesc, într-o economie de piaţă, să existe şi falimente. Aş identifica drept motive incapacitatea de adaptare la condiţiile pieţei şi ale licitaţiilor, dar şi nevoile salariale ale personalului.
Cine îşi permite să angajeze forţă de muncă calificată o face şi nu are nicio problemă. Unii nu îşi permit asemenea investiţii şi atunci decid să se retragă", declară pentru "Adevărul" Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii.
Cu to