Analistii considera ca dobanda la leu va urca cu jumatate sau trei sferturi de punct procentual, dar nu este exclus ca BNR sa aplice o crestere-soc, la 9%.
Totodata, piata asteapta implementarea unor noi masuri pentru temperarea creditarii in valuta, dupa ce guvernatorul Isarescu a vorbit recent de utilizarea unor "sabii de otel" pentru atingerea obiectivului de inflatie.
Opt analisti care au raspuns intrebarilor ZF au subliniat ca BNR va fi fortata sa majoreze dobanda pana la cel putin 9% pe an in lunile urmatoare, in conditiile in care inflatia anualizata va urca la 7%-8% in primavara. De asemenea, presiunile importante de depreciere a leului manifestate in ianuarie justifica o crestere mai rapida a dobanzii.
Desi majoritatea analistilor considera ca BNR va prefera in continuare o abordare graduala, exista voci care atentioneaza ca o majorare cu numai jumatate de punct procentual ar putea fi considerata "o dezamagire" de catre unii investitori, ducand astfel la aparitia unor presiuni suplimentare pentru slabirea leului.
Lucian Anghel, economistul sef al BCR, vede o majorare cu cel putin jumatate de punct procentual a dobanzii de politica monetara.
"Inflatia anualizata va ajunge probabil la 7% in ianuarie si va continua sa creasca in martie si aprilie, ca urmare a efectului de baza. Aceasta ar putea sa creeze acea spirala inflationista preturi-salarii de care BNR se teme pe buna dreptate", spune Anghel.
In alta ordine de idei, alegerea unui pas mai mare pentru cresterea dobanzii, de trei sferturi de punct procentual, ar fi un semnal puternic pentru piata. "Ar arata ca banca centrala este mai ingrijorata cu privire la presiunile inflationiste decat acum o luna".
Anghel asteapta si implementarea unor masuri administrative in perioada urmatoare, directionate spre temperarea creditului in valuta, in conditiile in