Unul din cinci tineri isi schimba locul de munca din cauza relatiei cu seful direct, arata studiul "Employer of Choice", realizat de compania de cercetare Daedalus Consulting in parteneriat cu Catalyst, companie de recrutare si employer branding
Aflata sub presiunea dubla a crizei de personal si a cresterii economice, piata muncii sufera mutatii semnificative de la un an la altul. Astfel, tendinta principala in 2007 a fost "normalizarea" pietei, dupa o perioada in care aceasta a avut un puternic caracter speculativ. Realizatorii studiului noteaza ca se constata o "reintoarcere" catre locuri de munca care sa corespunda pregatirii profesionale si o usoara crestere a loialitatii fata de angajator, precum si o stabilizare a angajatilor pe un anumit domeniu de lucru.
Aproximativ 39% dintre tinerii care au un loc de munca nu lucreaza in domeniul pentru care au fost pregatiti, acest procent fiind in scadere comparativ cu anul 2006, cand 48,4% lucrau in alte domenii decat cele pe care le studiasera in facultate.
Mai mult decat atat, 15,4% dintre respondenti declara ca pregatirea teoretica din timpul facultatii nu este deloc relevanta pentru cariera pe care o urmeaza in prezent. In acelasi timp, practicarea unui job inca din timpul facultatii este apreciata de 45,4% dintre studenti ca avand o contributie in munca lor ulterioara.
Cu toate acestea, tinerii profesionisti dau dovada de o loialitate inca scazuta. Astfel, una din doua persoane si-a schimbat locul de munca de cel putin doua ori in ultimii trei ani, fluctuatia medie de personal ajungand astfel la 45%.
Peste 41% dintre tineri declara ca sunt nemultumiti de salariu, in timp ce 38,4% invoca drept principal motiv de nemultumire la locul de munca lipsa unei perspective de evolutie profesionala. Aproape un sfert dintre tineri (23%) declara ca nu au niciun motiv de nemultumire.