Exasperati de ceea ce li se intampla in tara, romanii isi cauta dreptatea la institutiile europene. In 2007, o suta de petitii ale cetatenilor romani sau referitoare la Romania au fost depuse la comisia de specialitate din Parlamentul European, dar aproape jumatate dintre ele au fost declarate inadmisibile. Plangerile romanilor se refera la restituirea proprietatii sau procesarea lenta a dosarelor in justitie.
Proportia mare de petitii considerate inadmisibile - 43% dintre cele 100 depuse in 2007 - se explica prin faptul ca nu intra in competentele Parlamentului European sa ofere solutii in cazuri individuale, iar problemele semnalate de cetatenii romani se refera in mare parte la restituirea de proprietati si la procesarea lenta a dosarelor la nivel administrativ sau in justitie.
Totusi, din cauza numarului mare de petitii, comisia de specialitate din PE a solicitat elaborarea unui studiu privind implementarea legislatiei referitoare la restituirea proprietatilor confiscate in noile state membre ale UE si in Balcanii de Vest.
Nicolae Vlad Popa, eurodeputat PD-L si membru al Comisiei pentru Petitii a Parlamentului European, a aratat intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro ca "procesul de solutionare a petitiilor este indelungat" si a explicat ca un numar mare dintre plangerile cetatenilor romani nu pot fi solutionate fiindca nu se circumscriu domeniilor de competenta ale UE. Drepturile cetatenesti, aspecte legate de mediu, protectia consumatorului, libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor si piata interna, aspecte legate de ocuparea fortei de munca si politica sociala sau recunoasterea calificarilor profesionale sunt chestiuni valide pentru un astfel de demers.
Un cetatean roman care se plange de pensia foarte mica dupa 27 de ani de munca in agricultura nu are sanse ca petitia lui sa fie declarata vali