Familiile evacuate din casele naţionalizate încearcă să se adapteze în locuinţele construite pe bloc, după o viaţă trăită la curte. Sursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Primii locatari din mansardele construite pe blocurile sociale din ghetoul din zona Lunca Florilor şi-au luat în primire noile locuinţe. Ei au fost evacuaţi din case naţionalizate, iar viaţa lor, cândva „pământeană“, de la curte, s-a mutat tocmai sus, pe bloc.
Oamenii se arată însă recunoscători. Până să li se ofere soluţia asta, au locuit când la prieteni, când la rude, pe unde i-a dus soarta. La noile mansarde e cald iarna, ai şi aer de pe terasa ce dă, dintr-o parte, spre noul parc din zonă. Apartamentele au două camere noi, văruite, plus baie, iar chiria costă 50 de lei noi. În plus, în timp, după cum spun noii locatari, Primăria Sectorului 2 le-a promis oamenilor că-şi vor putea cumpăra locuinţele. Oricât de rău-famată ar fi zona şi oricâte poveşti cu droguri şi violenţă ar auzi de prin vecini, oamenii sunt dispuşi să-şi ducă zilele în mansarda socială. Însă nu fără a încuia uşa grea din fier ce a fost instalată la intrarea pe etaj.
Uşa de pe bloc
La mansarda de la numărul 17, urci doar dacă cineva îţi deschide uşa masivă, din fier, ferecată pe dinăuntru, din casa scării. Unii spun că uşa a răsărit acolo pentru protecţie, de frică. „Nu vedeţi ce balauri sunt pe aici?!“, şopteşte, în faţa blocului, un bărbat puţin ameţit chiar de la orele prânzului.
Alţii zic că uşa va dispărea acum, din moment ce nu se mai lucrează şi materialele de construcţii nu mai sunt în pericol să-şi ia zborul. Familia Tănase - prima care şi-a ocupat apartamentul de la mansardă - spune însă că „uşa e şi pentru oameni cinstiţi, şi pentru hoţi“ deopotrivă. Că nu se tem de vecini şi că au căzut de acord cu ceilalţi de la mansardă să facă o uşă „politically correct“,