Decizia Curtii Constitutionale (CC) de incetare a activitatii CNSAS va fi atacata cu recurs la curtea suprema. 23 de ONG-uri sustin demersul Asociatiei 21 Decembrie 1989, prin care se spera anularea controversatei hotarari.
Asociatia 21 Decembrie 1989 a anuntat ca va contesta la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) decizia CC prin care s-a decis incetarea activitatii Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). "Vom solicita ca CNSAS sa semneze acest recurs alaturi de asociatia noastra", a declarat Teodor Maries, presedintele grupului de revolutionari.
Asociatia nu este la primul demers de acest fel. Revolutionarii au mai contestat la instanta suprema o decizie a CCR prin care s-a dat dreptul doar procurorilor civili sa cerceteze civilii implicati in dosare alaturi de militari. Consecinta acelei hotarari a fost ca dosarele "istorice", respectiv ale revolutiei si mineriadelor au trecut de la parchetele militare la cele civile. Recursul are termen la ICCJ luna viitoare.
Asociatia are sprijinul a 23 de ONG-uri, semnatare ale "Apelului impotriva restauratiei".
CC a declarat joi neconstitutionala legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste dupa ce a fost sesizata de avocatul lui Dan Voiculescu, lider politic ce a primit verdictul de colaborator al Securitatii.
Potrivit legii fundamentale, norma declarata neconstitutionala este suspendata pe o durata de 45 de zile, interval in care Colegiul nu mai functioneaza. Daca pana la expirarea acestui termen nu intervine nici o modificare legislativa, legea nu mai produce efecte juridice, adica CNSAS dispare. Decizia Curtii Constitutionale (CC) de incetare a activitatii CNSAS va fi atacata cu recurs la curtea suprema. 23 de ONG-uri sustin demersul Asociatiei 21 Decembrie 1989, prin care se spera anularea controversatei hotarari. @