A fost numit despot, pericol şi chiar criminal. Dar Vladimir Putin şi regimul său semiautocratic nu vor conduce Rusia la infinit. După aproape un deceniu la putere, Putin este mai izolat A fost numit despot, pericol şi chiar criminal. Dar Vladimir Putin şi regimul său semiautocratic nu vor conduce Rusia la infinit. După aproape un deceniu la putere, Putin este mai izolat ca oricând. Va renunţa el la funcţie, lăsând în urmă un sistem politic paralizat şi o economie neprofitabilă? Sau va continua şarada falsei democraţii care l-a adus atât de departe?
Astăzi, 70% din ruşi spun că sunt pregătiţi să trăiască într-o societate liberă. Poate pentru prima dată în istoria Rusiei nu există bariere insurmontabile care împiedică acest lucru. Cea mai mare barieră care a rămas este reprezentată de elitele politice şi economice. Pentru că nu sunt pregătite să trăiască într-o societate competitivă, ele încearcă să convingă lumea exterioară că Rusia nu este destul de matură pentru a fi cu adevărat liberă.
În acest demers, ele sunt ajutate de Occident, care face tot posibilul să nu îl supere pe preşedintele rus de teamă să nu submineze relaţiile bilaterale. În cele din urmă, Occidentul va trebui să decidă dacă doreşte relaţii confortabile cu Kremlinul sau dacă vrea ca Rusia să fie liberă.
"Putin vrea să conducă la nesfârşit"
Improbabil. Rămâne de văzut dacă Putin va rupe lanţurile care par a-i ţine pe poziţii pe liderii ruşi până când aceştia vor fi înlăturaţi împotriva voinţei lor, fie prin forţă, fie prin moarte naturală. Putin se gândeşte în mod sigur la acest lucru, încercând să găsească o cale prin care să asigure succesul în alegerile prezidenţiale al premierului adjunct Dmitri Medvedev, pe care şi l-a ales drept succesor, dar să îşi păstreze în acelaşi timp o cât mai mare influenţă el însuşi. În lumea sa ideală, i-ar plăcea probabil să fie versiunea r