O investiţie de 2.000 de euro într-o asemenea lucrare poate aduce un profit de 10.000 de euro la revânzarea locuinţei Reabilitarea termică a apartamentului în care locuiţi nu este numai
O investiţie de 2.000 de euro într-o asemenea lucrare poate aduce un profit de 10.000 de euro la revânzarea locuinţei
Reabilitarea termică a apartamentului în care locuiţi nu este numai o necesitate în privinţa confortului, dar şi o investiţie rentabilă. Astfel, profitul în cazul vânzării poate fi de cinci ori mai mare decât investiţia. În plus, costurile necesare pot fi reduse mult dacă Asociaţia de Proprietari apelează la subvenţiile şi facilităţile oferite de autorităţi. Alt avantaj al acestei operaţiuni este reducerea drastică a facturii la întreţinere.
Profitul generat de reabilitarea termică a unui apartament dintr-un bloc vechi se situează între 5 şi 10% din valoarea sa de piaţă, conform lui Mihai Mereuţă, preşedinte al Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat. De asemenea, un apartament reabilitat termic are şanse mai mari de vânzare.
"Astfel de unităţi locative se vor vinde mai repede, pentru că începe să apară şi la noi o comoditate în piaţă. În alte ţări, oamenii caută apartamente în care să nu mai trebuie să facă alte lucrări decât, eventual, schimbarea culorii pereţilor", spune Ioan Roşu, director general Apulum `94. Investiţia necesară se situează între 4.000 şi 7.000 de lei.
Cheltuielile legate de reabilitarea termică, care se referă atât la tâmplăria termoizolantă şi termosistem, dar şi la instalaţiile interioare pot însă fi reduse considerabil dacă Asociaţia de Proprietari decide modernizarea întregului bloc.
Şi asta pentru că autorităţile subvenţionează în acest caz, pentru cei cu venituri sub medie, aproape 70% din valoarea unor lucrări. Şi cei cu venituri peste medie beneficiază de facilităţi precum plata în rate fără dobân