Potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, actualul preşedinte, proeuropean, a obţinut 50,5% din voturile electoratului sârb. Sursa: Reuters
Proeuropeanul BorisTadici a fost reales, ieri,în funcţia de preşedinteal Serbiei, indică sondajelela ieşirea de la urne. Potrivitestimărilor Centrului pentru AlegeriLibere şi Democraţie, Tadicil-a învins pe rivalul său TomislavNikolici la o diferenţă de circadouă procente - 50,5% faţă de47,9%, relatează AFP. În condiţiile unui scor atât de strâns,rezultatul final al alegerilor nu vaputea fi stabilit decât dupănumărătoarea tuturor voturilor.
La al doilea tur de scrutin alprezidenţialelor, considerat practicun referendum pentru destinulSerbiei, alegătorii s-au prezentatla urne într-o proporţie care adepăşit aşteptările. Dacă la primultur de scrutin, din 20 ianuarie,prezenţa la urne a fost de peste60%, ieri, aceasta a atins 67%.
Alegerile prezidenţiale dinSerbia s-au desfăşurat în contextulîn care liderii albanezi dinKosovo au anunţat că, indiferentde rezultatul votului, vor proclamarapid independenţa provincieiaflate sub administrarea ONU dela încheierea conflictului din1998-1999 dintre forţele sârbe şiseparatiştii albanezi.
Deşi analiştii politici auconsiderat că miza principală aalegerilor constă în apropierea sauîndepărtarea Serbiei de UniuneaEuropeană, sârbii au văzut lucrurilealtfel. Mulţi au mers la vot,în primul rând, pentru că nu vorsă audă de independenţa provincieiKosovo. Paradoxul este că atâtTadici, cât şi Nikolici se opun independenţei provinciei separatiste,primul optând însă pentruo îmbunătăţire a relaţiilor cu forulcomunitar.
„Am votat pentru Nikolicipentru că vreau ca Serbia săpăstreze Kosovo. Ceea ce conteazăeste integritatea teritorială aSerbiei, şi nu UE“, declara ieriMilan Rusici, un mecanic de 20 deani din Belgrad. „Aş vrea să intrăm în U