Niciun oraş din judeţul Vâlcea nu a depus proiecte pentru înfiinţarea sau extinderea spaţiilor verzi, potrivit rezultatelor centralizării finale fătute de Ministerul Mediului.
Niciun oraş din judeţul Vâlcea nu a depus proiecte pentru înfiinţarea sau extinderea spaţiilor verzi, potrivit rezultatelor centralizării finale fătute de Ministerul Mediului.
Data-limită a depunerii proiectelor a fost până la 31 ianuarie, orice localitate din România având posibilitatea să primească fonduri nerambursabile pentru modernizarea parcurilor. În total, 313 proiecte au fost depuse de primăriile din întreaga ţară, cele mai multe, respectiv 23, provenind din judeţul Arad.
Programul a fost complet ignorat de edilii oraşelor vâlcene, în ciuda faptului că locuitorii acestora se sufocă din cauza noxelor şi lipsei spaţiilor verzi. La sfârşitul anului trecut, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia din zece oraşe ale judeţului Vălcea, cea mai mică suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor fiind înregistrată la Râmnicu Vâlcea.
Localnicii nu dispun decât de patru metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, în condiţiile în care normele europene prevăd o suprafaţă de 26 de metri pătraţi. În mod suprinzător, pe locul doi, cu 6 metri pătraţi, se situează staţiunea Călimăneşti, care este prin excelenţă turistică.
Prea mare bătaie de cap
În topul codaşelor se află şi judeţul Dolj, unde un singur primar, cel din comuna Giurgiţa, a catadixit să întocmească un proiect pentru a obţine bani de la minister. Dolj este judeţul cel mai afectat de seceta de anul trecut, iar fondurile nerambursabile ar fi constituit o sursă nesperată de bani pentru refacerea spaţiilor verzi.
Primarul din Craiova, Antonie Solomon, a refuzat să depună vreun proiect, pe motiv că banii de la minister sunt prea puţini pen