Pe fondul tensiunilor create de intentia albanezilor din Kosovo de a-si proclama independenta, victoria lui Boris Tadici la alegerile presidentiale din Serbia a starnit o serie de reactii atat in Europa, cat si in Rusia. In timp ce premierul sarb, Voislav Kostunita, se opune vehement unui acord politic intre Serbia cu UE, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a declarat ca Serbia va fi "binevenita" in cadrul Uniunii. De asemenea, Moscova isi mentine pozitia de sustinere fata de Belgrad, precizand ca Serbia a votat pentru Europa, insa nu contra Rusiei.
Voislav Kostunita, considerat a fi un nationalist, a afirmat ca acordul politic pe care UE l-a propus Belgradului reprezinta o capcana menita sa constranga Serbia sa recunoasca apropiata independenta a provinciei sarbe Kosovo.
''Semnarea acordul politic reprezinta o inscenare'', a afirmat Kostunita, citat de AFP. In opinia lui, acest acord are ca obiectiv sa obtina ''consimtamantul Serbiei pentru independenta Kosovo''. Declaratia sa demonstreaza existenta unor puternice divergente in cadrul Guvernului de coalitie si presedintele Boris Tadici, pe tema aderarii Serbiei la UE.
Kostunita a avertizat Comisia Europeana ca va trebui sa aleaga intre relatiile cu Serbia si sprijinirea independentei Kosovo, in conditiile in care care UE a dat ''unda verde'' din punct de vedere juridic pentru o misiune in Kosovo, menita sa pregateasca independenta provinciei. Demersul UE intervine in timp ce liderii etnicilor albanezi din provincia sarba isi intensifica pregatirile pentru proclamarea independentei, care ar putea fi anuntata pe data de 17 februarie.
Serbia va fi binevenita in UE
Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a recomandat statelor comunitare sa transmita un "semnal puternic" Serbiei pentru a-i demonstra ca va fi "binevenita" in