Romanii platesc orbeste zeci de taxe si impozite. Nimeni nu le stie numarul, nici rostul. Nici o taxa nu le pare mai draga contopistilor din Ministerul Finantelor decat cea de prima inmatriculare.
Este o taxa care, zice-se, ar finanta programele de protectie a mediului. O taxa paradoxala, la care contabilii lui Vosganian nu renunta nici batuti de comisarii europeni. E, pare-se, o sursa bugetara importanta. Bani multi castigati usor, pentru care transpira doar contribuabilii. Dar sunt alte impozite si taxe, altceva decat bani varati in buzunarul guvernului, unde dispar ca intr-un numar de circ? Dispar in aparatul digestiv al finantelor, acolo unde se duc taxele si impozitele locale, accizele si taxa pe valoarea adaugata, impozitele pe profit si taxa verde pe produsele electrocasnice. Nimeni nu ne spune la ce folosesc, dar stim ca mare parte dintre taxele care apasa contribuabilul sunt abuzive, inventate doar pentru ca omul de rand e mai mic si mai neputincios ca marile intreprinderi.
Pe rabojul ministerului mediului se afla sute de intreprinderi care nu respecta normele ecologice si risca amenzi usturatoare, ba chiar sa fie inchise. Este o situatie care treneaza de ani, ani in care aceste intreprinderi au fost si sunt pericol pentru oameni si mediu. Ceea ce pare imperios necesar in cazul persoanelor fizice devine insa facultativ in cazul agentilor economici cu putere financiara si cu prieteni la toate palierele politice. La acest capitol, omul a fost invins de birocratie si institutii. Marii poluatori, ca se numesc Oltchim, Sidex, Combinatul Siderurgic de la Hunedoara, centrala de la Turceni, se bucura, spre deosebire de omul de rand, de imunitate si impunitate financiara. Insul obisnuit care nu-si plateste taxele este pus la index. Nu mai poate lua credite, plateste penalizari, iar averea ii poate fi executata silit. Nu e cazul marilor poluatori. @N_