>> Preşedintele proaspăt ales, Boris Tadici, ar putea declanşa alegeri anticipate pentru a scăpa de premierul naţionalist Voislav Koştuniţa. Serbia a făcut încă un pas către integrarea >> Preşedintele proaspăt ales, Boris Tadici, ar putea declanşa alegeri anticipate pentru a scăpa de premierul naţionalist Voislav Koştuniţa.
Serbia a făcut încă un pas către integrarea în Uniunea Europeană după ce alegătorii l-au preferat pe moderatul Boris Tadici în faţa radicalului Tomislav Nikolici, în alegerile prezidenţiale de la sfârşitul săptămânii trecute.
Tadici a obţinut 50,5% din numărul voturilor, faţă de contracandidatul său, care a primit doar 47,9% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare. "Adevărul", prin trimisul său special, vă va ţine în continuare la curent cu mersul evenimentelor, cu reportaje şi informaţii exclusive din acest punct fierbinte al Balcanilor.
Acest scor înseamnă că Belgradul are mai multe şanse să nu întoarcă spatele UE, indiferent de ceea ce se va întâmpla cu independenţa Kosovo, şi să coopereze cu Tribunalul Penal Internaţional de la Haga.
"Îi felicit pe toţi cetăţenii Serbiei pentru că suntem o democraţie europeană. Am arătat multor state membre ale UE potenţialul democratic al ţării noastre", a declarat Tadici la aflarea rezultatelor.
Actualul şi viitorul preşedinte se opune independenţei Kosovo, dar este deschis ideii ca Bruxelles-ul să trimită o nouă misiune în provincie şi doreşte să coopereze cu UE şi Statele Unite - care susţin independenţa provinciei - pentru a rezolva problema.
"Adresăm sârbilor din Kosovo mesajul că nu îi vom abandona niciodată. Nu dorim rău nimănui, dorim pace, dar cerem ca Serbia să fie respectată", le-a spus Tadici susţinătorilor săi. Preşedintele reales va depune cel mai probabil jurământul în faţa parlamentului de Ziua Naţională, pe 15 februarie.
C